pondelok 29. augusta 2016

Jiskra v popelu


Své telo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte.

Anotácia: Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.

Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou. 

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená                                                                   okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši. 


***

Na prvý pohľad by táto kniha mohla predstavovať prosté utopické dielo bez fantasy prvkov. Ale zdanie klame.



Príbeh nás zavedie do vymysleného kraja, v ktorom žijú dva druhy ľudí. Jedna skupina, skupina učencov, je utláčáná tou druhou, bojovníkmi. Klasický model diktátora a obete. Lenže je to okorenené hneď niekoľkými vecami. Bojovníci majú zvláštne technológie, vďaka ktorým sa dostali k moci a nad učencami tak vynikajú. Ich príslušníci študujú na Šerosrázu, akadémii, ktorá má obzvlášť krutú povesť. Učenci oproti tomu žijú vo svojich skromných príbytkoch a s každým ďalším večerom v strachu čakajú, kedy príde Maska a niektorá z rodín padne.

Elias Veturius, jeden z najlepších študentov na škole a syn tej najkrutejšej osoby, ktorú tu stretnete, sa má čoskoro stať jednou z nich. Medzi Masky patria študenti, ktorí dokončili mnohoročný tvrdý výcvik a svoje priezvisko získali vďaka nezameniteľnej strieborné veci, ktorú musia nosiť na tvári. Eliasovi sa tento spôsob života nepáči. Chce utiecť. Práve v tomto momente sa ale stretávame s prvým dôkazom toho, že pred sebou držíme skutočné fantasy. Od jeho úmyslu ho totiž zradí Augur Kain - prastará a mocná bytosť, medzi ktorej schopnosti patrí napríklad nahliadnutie do ľudských myslí a zrejme aj do budúcnosti ...

V tej rovnakej dobe jednej mladej dievčine Maska vyvraždí prarodičov a uväzní jej brata. Aby ho vyslobodila, spojí sa Laia s odbojom, organizáciou, ktorá sa usiluje o zvrhnutie Bojovníkov a cisára. Vďaka ich prísľubu pomôcť sa nechá ako otrokyňa a zved poslať priamo do jámy lvové - k tej krutej osobe, ktorú som spomínal na začiatku. Tu sa tiež zoznámi s Veturiem, ktorý bol medzitým vyvolený ako jeden zo štyroch účastníkov skúšok na nového cisára.

Aj keď vám začiatok možno príde zdĺhavejší, osudy tých dvoch sa aj napriek všetkej nepravdepodobnosť prepletú. Môžete sa tešiť na riadnu dávku mýtických bytostí, akcie, citovo vypätých situácií a nechýba ani onen povestný milostný trojuholník 

Ak vás zaujal dej, celkom iste oceníte aj štýl, akým je napísaný. Okrem stráviteľnosti a záživnosti texte sa nám totiž striedajú rozprávači. Z pohľadu prvej osoby tak budete môcť sledovať, ako Laiu mučí otrokyňu , alebo napríklad aj to, akým spôsobom sa Veturius vysporiada s pohľadom na celé pole padlých priateľov.

Hoci som mal menší problém s pomalým úvodom, neskôr som svoje vytrvalosti rozhodne neľutovala. Príbeh začína zľahka (keď teda pominiem to vyvražďovanie), postupne sa rozbieha na plné obrátky a odmieta vás pustiť. Postavy pôsobia príjemne, vyvíjajú sa a celá kniha vo vás zanechá taký zvláštny príjemný pocit niečoho vzdialeného. Odporúčam!

Moje hodnotenie: 5/5

Knihu si môžte zakúpiť tu
Ďakujem internetovému obchodu PreŠkoly za poskytnutie knihy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára