streda 25. mája 2016

After 3 - Tajomstvo

Anotácia: Tessa práve urobila najdôležitejšie rozhodnutie svojho života, no vzápätí sa všetko mení. Nečakané odhalenia o rodinách Tessy i Hardina naznačujú, že skutočnosť je iná, než si obaja mysleli. Čo bude s ich budúcnosťou, o ktorú doposiaľ tak tvrdo bojovali? 
Tessin život sa rozpadáva. Nič nie je také, ako si myslela. Ani priatelia, ani rodina. Hardin – jediný človek, ktorý by mal za každých okolností byť jej spoľahlivou oporou –, zúri, keď zistí, čo dôležité pred ním Tessa zatajovala. Namiesto toho, aby ju v jej plánoch podporil, rozhodne sa jej ich prekaziť. 

Tessa vie, že Hardin ju miluje a urobí všetko, aby ju chránil, avšak niekoho ľúbiť a dokázať s ním žiť nie je to isté. Tessu vyčerpáva nekonečný kruh záchvatov žiarlivosti, nepredvídateľného hnevu a odpúšťania. Silu jej citu k Hardinovi už nikdy neprekoná iný muž, žiaden iný bozk jej neposkytne toľko radosti ako Hardinov – stojí však neskrotná vášeň medzi nimi za ten nekonečný boj? Kedysi im na prekonanie problémov stačilo, že jeden druhého ľúbia. Ak sa však Tessa rozhodne poslúchnuť hlas svojho srdca, bude to znamenať... koniec? 

Z anglického originálu After We Fell (GalleryBooks, New York 2014) preložila Adriana Sýkorčinová. 


***

Atribútom bolo už od počiatku klasické schéma príbehu, ktorý nie je zložitý, ona naivný a nevinná, on nevraživý, neskutočne očarujúci a príťažlivý bad boy. Napísané je to jednoduchým jazykom. Prvý diel natoľko uchvátil jednotlivými poburujúcimi scénami, že čitatelia podobne ako hlavnej hrdinke unikol celok a prišiel náležitý šok. Prekvapiť autorka naozaj vie, rovnako ako pracovať s postavami, dialógmi, osobnými motiváciami hrdinov aj ich vzájomnými stretmi. Napísané je to natoľko ľahko a sugestívne, že hoci neustále krútite hlavou, nemôžete prestať. Nie je to však tak, že ak sa pozriete s odstupom nájdete len jednoduchý príbeh vysokoškolskej veľmi komplikovanej a vášnivej lásky. To síce tiež, ale nad príbehom pevne vládne autor, ktorý nás sprevádza ako svoje bábky, utlmuje našu pozornosť emocionálnou explóziou a pritom je o výrazný krok pred nami a vždy niečím prekvapí.

Ďalšia je tu potom autentickosť, kedy je príbeh vyrozprávaný akoby v reálnom čase, máte tak pocit, že sú hrdinovia vaši známi, pretože sa vám nemôžu po toľkých stranách nedostať pod kožu. V prvom diele sme výraznejšie prenikli len do postavy Tessy, od druhého sa pohľady hlavných postáv striedajú, takže sa k slovu dostane aj Hardin. Ktorého príbeh sa najmä v treťom diele dostáva do popredia.

A aký je sám tretí diel After Tajomstvo. Neskrývam obdiv, lebo ma zase zastihol nepripraveného. Tajomstvo, hoci tušené celou knihou, ma rovnako dostalo na kolená, hlavne jeho rozsah a spätné rozobratie súvislostí. Ktoré bolo zvládnuté majstrovsky.
Pýtate sa so či sa Tessa a Hardin zase hádajú a večne rozchádzajú, odpovedám áno aj nie. Hádok je tak naozaj neuveriteľné množstvo, hlavne v prvej tretine, ale konečne niekam vedú a majú zmysel, aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá. Od druhej tretiny potom obaja hrdinovia konečne pomaly dozrievajú a premieňajú sa, ani zďaleka už nie sú rovnakí ako na začiatku, ale zmena je to uveriteľná a reálna. Tajomstvo sa dozvieme až na samý záver, aj keď sa k nemu už nejaký čas schyľuje. Bude mať veľký vplyv.  Záverečný diel nebude ani trošku pokojný, naopak bude jednoznačným vyvrcholením série.

Obdivuhodný štýl autorky, ktorý sa v mnohom od ostatných líši, si nemusí získať každého. Verím, že budú takí, ktorých rozčúli, ale rovnako nebudú môcť prestať čítať ako ja pri prvom diely. 
Keď už si vás táto séria raz chytí, len tak vás nepustí.

Knihu si môžte zakúpiť tu

Ďakujem internetovému obchodu PreŠkoly za poskytnutie tejto knihy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára