sobota 15. augusta 2015

Zlodějka knih

A jako většina trápení to napohled začalo šťastně.


Originálny názov: The Book Thief
Spisovateľka: Markus Zusak
Počet strán: 528

Vydavateľstvo: Argo

Knihu si môžte zakúpiť tu
Ďakujem internetovému obchodu PreŠkoly za poskytnutie knihy

Anotácia: Dlho očakávané české vydanie medzinárodného bestselleru. Príbeh románu, ktorého hrdinkou je dospievajúce dievča Liesel Memingerová, je zasadený do Nemecka za 2. svetovej války.Mladý austrálsky autor spísal na základe rozprávania svojej babičky silný, dojímavý a neobyčajne zrozumiteľný príbeh. Jeho rozprávačom urobil Smrť. Smrť je zdanlivo nezúčastnený divák, s dokonalým odstupom, s osobitou perspektívou; má všetky predpoklady pre to byť svedkom a rozprávačom. Ale príbeh Liesel Memingerové je tak mimoriadny, že aj Smrť si musí priznať záujem o živé ľudí, dojatie z ich utrpenia, horkosť a úľavu z koncov. Aj Smrť má srdce. Zusakova kniha sa vydáva na smutná miesta, rozhodne ale nie je skľučujúca. Lieselin príbeh si podmaní dospelých i dospievajúcich čitateľov, rovnako ako si podmanil jeho rozprávača. Kniha sa stala čoskoro po svojom vydaní medzinárodným bestsellerom.

O čom to je: Markus Zusak sa rozhodol spísať Zlodejka kníh z rozprávania jeho rodičov, ktorí zažili na vlastnej koži nacistické Nemecko. Zusak však téma nacistického Nemecka poňal po svojom a rozhodol sa, že nenechá rozprávať ľudí, ale tú, ktorá videla všetko najlepšie - Smrť. Smrť už na začiatku celej knihy varuje, že nie je násilnica. A tiež uvádza na pravú mieru predstavivosť ľudskej rasy - Smrť si totiž na seba berie čierny habit, len vtedy, keď je naozaj zima.
Prvýkrát Smrť stretla Liesel Memingerovou vo vlaku, ktorý išiel do Mníchova. Išli za novou rodinou, ale prišla tam sama. Mala deväť a videla umierať brata. Smrť si ho vzala. Kúsok od Mníchova, v Molchingu, na ňu už čakali pestúni - Rosa a Hans Hubermannovi. Hans bol harmonikár, ktorý prežil prvú vojnu. A o Rose sa snáď dá povedať len jediné - milovala slovo Saumensch. Na pohrebe svojho brata získala Liesel svoju prvú knihu - Hrobařovu rukověť. Problém bol však v tom, že nevedela čítať. Toto všetko sa stalo ešte pred vojnou.

Môj názor: Ako každý z nás vie, židovská tématika mala v druhej svetovej vojne nemilosrdný priebeh. Tak to bolo aj v celom príbehu, ktorý ma zasiahol viac, než by som čakal. Musím priznať, že mi občas slová splývala v slzách, ktoré vo mne vyvolával život ľudí, ktorí si tým všetkým museli prejsť a niektorí za to platili svoje životné dane. 


Liesel svoju skrýšu našla. Našla ju v podobe slov. V podobe kníh, ktoré kradla. Pomocou svojho otca - Hansa Hubermanna sa naučila čítať, bojovať s príbehmi na stranách kníh, s príbehmi reálnymi. Skrýšu, ktorá jej zachránila život pred nevedomosťou a krutosťou. Ako to naozaj bolo a ako všetko dopadlo? Takýchto príbehov má v sebe kniha aj ja ukrytých veľa. Rád by som Vám ich všetky priblížil, ale to by potom už nebol ten správny motivačný popud si túto knihu vziať do rúk a začítať sa. 

Skúste to aj Vy so Zlodějkou knih a jej priateľkou, Smrťou.

Moje hodnotenie: 4,5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára